Ovocná kuchařka
vyšlo 2013
Jaroslav Vašák
Kniha nabízí řadu osvědčených receptů ze sbírky známého mistra kuchaře s použitím nejrůznějších druhů ovoce. Zároveň přibližuje také zdravotní účinky jednotlivých plodů.
Brožovaná, formát A5, 128 stran.
OBSAH
Stručné popisy jednotlivých druhů ovoce
Recepty
Ovocné polévky
Ovocná jídla
Ovocné dezerty
Ovocné poháry
Ovocné moučníky
Ovocné nápoje
Ovocné rosoly
Ovocné saláty
Ovocné omáčky
Ovocné přílohy
Ovoce sušené
Zavařování ovoce
Receptář
UKÁZKA Z KNIHY:
Ovocná jídla
Avokádová pomazánka
1 avokádo, 1 menší cibule, 1 vejce uvařené natvrdo, citronová šťáva, sůl
Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a vydlabeme dužninu, kterou rozmačkáme vidličkou a zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a najemno nastrouhané vejce. Podle chuti osolíme. Mažeme na toast nebo na klasickou topinku (opatrně s česnekem, aby nepřehlušil chuť avokáda).
Borůvkové knedlíky
borůvky, 500 g hrubé mouky, 150 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 50 g másla, 2 žloutky, sůl
Na ozdobení: tvaroh, moučkový cukr, máslo
V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme tvaroh, osolíme a střídavě přidáváme mléko a mouku, až vznikne vláčné těsto. Vyválíme váleček, nakrájíme dílky, ze kterých vytvarujeme placičky. Na ně klademe lžičkou borůvky a zabalíme do tvaru knedlíků. Vaříme v osolené vodě asi 8 minut.
Podáváme s tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Borůvkové lívance
borůvky, 2 hrnky vlažného mléka, 1 lžíce moučkového cukru, 15 g čerstvého droždí, 2 vejce, 1 lžíce rostlinného tuku, sůl, 2 2/3 hrnku hladké mouky, olej, moučkový cukr
V 1 hrnku mléka rozmícháme cukr, rozdrobené droždí, sůl, rozpuštěný tuk, vejce a mouku.
Pak přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě tak dlouho, až získá dvakrát větší objem. Potom těsto naběračkou lijeme do tukem vymazaných jamek na lívanečníku, posypeme omytými borůvkami a z obou stran opečeme dorůžova.
Pocukrujeme, přidáme trochu borůvek a podáváme.
Broskve plněné sýrem
broskve, sýr ricotta nebo mascarpone, mletá skořice, mleté nové koření, citronová šťáva, toasty z bílého chleba
Omyté broskve rozpůlíme a vypeckujeme. Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Když používáme kompotované ovoce, tak nemusíme. Naplníme je sýrem a posypeme kořením. Grilujeme, dokud sýr nezačne bublat.
Broskve podáváme položené na toastech.
Hrušková kaše (z dánské kuchyně)
750 g hrušek, 50 g perliček (krupek), 1 1/2 l mléka, cukr, mletá skořice
Mléko přivedeme k varu, přidáme krupky a vaříme je do změknutí. Přidáme oloupané, rozčtvrcené hrušky zbavené jádřinců a vaříme 15 minut.
Kaši podáváme posypanou cukrem a skořicí.