Náhled knihy 2

Borůvková kuchařka

vyšlo 2012

Jaroslav Vašák

Recepty ze sbírky mistra kuchaře popisují přípravu pokrmů z jednoho z nejzdravějších domácích druhů ovoce.

Brožovaná, formát A5, 100 stran.

Cena: 128Zlevněno z: 150 Kč


OBSAH

Borůvky

Recepty

Polévky

Hlavní jídla s borůvkami

Saláty s borůvkami

Moučníky s borůvkami

Dezerty s borůvkami

Borůvkové marmelády

Borůvkové kompoty

Borůvkové omáčky

Nápoje s borůvkami

 

Ukázka z textu:

 

Borůvky

Těžko bychom dnes hledali člověka, který nezná malé černomodré plody borůvek. Přitom ale málokdo ví, že se jedná o jeden z našich nejhodnotnějších druhů ovoce. Jejich nezaměnitelná chuť je jednou jejich předností a rozsáhlé zdravotní účinky druhou. Díky obsahu širokého spektra zdraví prospěšných látek příznivě ovlivňují celou řadu nemocí.

Plody borůvky obsahují vitamin C, vitaminy B, provitamin A, třísloviny, bioflavonoidy, antioxidanty, ovocné cukry, organické kyseliny (citronovou, jablečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou), antokyanová barviva, resveratrol, ale také hořčík, draslík, mangan, měď, železo, zinek a chróm.

Mezi jejich blahodárné účinky patří zvyšování obranyschopnosti organismu, preventivní i doplňkové působení proti infekcím, regenerace sliznic například při krčních chorobách, příznivé působení na žaludek i zažívací ústrojí, působení proti průjmům i jiným střevním chorobám, obsahují termostabilní látky (neničí se tepelnou úpravou), které působí proti bakteriím. Podpůrný vliv mají na léčbu cukrovky, dny a revmatismu. Borůvky zlepšují ostrost zraku a pomáhají léčit šeroslepost. Zlepšují odvodňování organismu a přispívají k léčbě otoků i zánětů močových cest, zpevňují cévní stěny, snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi, podporují snižování tělesné hmotnosti, chrání buňky proti působení volných radikálů, příznivě ovlivňují průběh nemocí spojených se stárnutím organismu a v poslední době se s úspěchem zkoumají i jejich protirakovinné účinky. Jejich působení na psychickou oblast má zklidňující a antistresový charakter.

Stejně příznivé účinky jako čerstvé borůvky mají také zmrazené.

Z uvedených účinků je patrné, že borůvky představují doslova elixír zdraví. Navíc z nich lze připravit i celou řadu zdravých a chutných pokrmů. Recepty na jejich přípravu je možno nalézt na následujících stránkách této knihy.

 

 

RECEPTY

 

Hlavní jídla s borůvkami

 

Bochte s haferama (z valašské kuchyně)

Hera, 1 kg polohrubé mouky, 3 vejce, 10 dkg droždí, 1/2 l mléka, 1 l hafer (borůvek), 5 lžic cukru krystalu, 1 rovná lžíce soli

Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, přidáme cukr, rozdrobené droždí a vytvoříme kvásek, který necháme na teple odpočinout. Do mísy dáme mouku, sůl, vzešlý kvásek, změklý tuk, vejce a zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme pak utěrkou a necháme na teple vykynout. Na vymaštěný plech pak natáhneme těsto, (z 1 kg mouky je 4-5 plechů). Na těsto nasypeme borůvky, ocukrujeme, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Drobenku připravíme ze 3 lžic polohrubé mouky, 2 lžic moučného cukru a 2 lžic másla. Pečeme ve středně teplé troubě asi 20-30 minut.

 

Borůvková kaše (Havlíčkobrodsko a Humpolecko)

1 l borůvek, 40 g polohrubé mouky, 2 dl mléka nebo smetany, cukr podle chuti

Borůvky rozvaříme, přilijeme mléko nebo smetanu s rozmíchanou moukou (může být i škrobová moučka) a krátce povaříme. Podle chuti osladíme a přeléváme přes knedlíky nebo mažeme na lívance.

 

Borůvková kaše (ze skandinávské kuchyně)

500 g borůvek, 250 g krystalového cukru, 2 lžíce bramborové moučky, 1 dl vody

Borůvky vložíme do vroucí vody s cukrem a rozvaříme. Přidáme bramborovou moučku, rozmíchanou v malém množství vlažné vody, a vše necháme krátce provařit.

Kaši podáváme vychlazenou s hustou smetanou nebo šlehačkou. Podobně můžeme připravit kaši z jahod, malin, reveně (rebarbory), rybízu a angreštu.

 

Borůvkové čtverečky

V hrnečku dobře rozmícháme 1/4 l mléka, 1 až 2 žloutky, citronovou kůru, lžíci cukru a mouky tolik, abychom docílili těstíčko husté jako na kapání. Pak zlehka promícháme ze 2 bílků sníh a těstíčko tence nalijeme na dobře vymaštěný pekáček. Posypeme hustě borůvkami a upečeme. Pocukrujeme a krájíme na čtverečky.

 

Borůvkové pirohy

200 g hladké mouky, 1 lžička cukru, 150 g másla, 1/2 vejce (zbytek na potření)

Náplň: 350 g borůvek, 3-4 lžíce cukru (podle chuti), 1,5 lžíce škrobové moučky

Z mouky, cukru, másla, půlky vejce a 2-3 lžic studené vody rychle uhněteme těsto a 30 minut chladíme. Borůvky omyjeme, očistíme a osušíme, smícháme s cukrem a škrobovou moučkou. Troubu předehřejeme na teplotu 200 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto na pomoučeném vále po částech tence vyválíme a rádélkem nakrájíme na čtverce o straně 12 cm.  Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem. Na každý čtverec položíme několik borůvek a těsto přeložíme. Okraje přitlačíme pevně vidličkou. Pirohy položíme na plech a potřeme zbývajícím rozkvedlaným vejcem. Pečeme uprostřed trouby asi 15 minut.

 

Borůvkové frgály

250 g hladké mouky, 1/3 kostky droždí, 35 g pískového cukru, 1 dl oleje, 2 žloutky, 1 dl mléka

Náplň: 200 g borůvek (i mražené), opečená strouhanka, mletá skořice

Drobenka: 30 g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce tuku

Do mouky a cukru se špetkou soli vlijeme mléko, do kterého jsme vmíchali droždí, žloutky, přidáme olej a vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Mezitím si připravíme drobenku. Na vymaštěný plech vytvoříme navlhčenými prsty dva koláče se zvýšenými okraji, které potřeme mlékem. Střed koláčů lehce posypeme opečenou strouhankou a špetkou skořice. Nakonec navršíme borůvky a povrch posypeme drobenkou. Pečeme ve středně teplé troubě do zezlátnutí okrajů.

 

Borůvkové knedlíky

500 g hrubé mouky, 150 g měkkého tvarohu, borůvky, 1/4 l mléka, 50 g tuku, 2 žloutky, sůl

Na posypání: tvaroh, cukr, rozehřáté máslo

V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme tvaroh, osolíme a střídavě přidáváme mléko a mouku, až vznikne vláčné těsto.

Vyválíme váleček, nakrájíme dílky, které zmáčkneme na placičky. Na ně klademe lžičkou borůvky a zabalíme do tvaru knedlíků. Vaříme v osolené vodě asi 8 minut.

 

Borůvkové lívance

2 šálky vlažného mléka, 1 lžíce moučkového cukru, třetina kostky droždí, 2 vejce, 1 lžíce rostlinného tuku, sůl, 2 2/3 šálku hladké mouky, olej na smažení, čerstvé borůvky, cukr moučka na ozdobení

V polovině mléka rozšleháme cukr, rozdrobené droždí, sůl, rozpuštěný tuk, vejce a mouku.

Pak přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto, které necháme vykynout pod utěrkou na teplém místě tak dlouho, až získá dvakrát větší objem.

Potom těsto lijeme do tukem vymazaných jamek na lívanečníku, posypeme omytými borůvkami a z obou stran upečeme dorůžova. Pocukrujeme, přidáme trochu čerstvých borůvek a podáváme.

 

Borůvkové palačinky

Palačinky: 2 žloutky, 30 g cukru, špetka soli, 1/2 l mléka, 200 g hladké mouky, 0,5 dl perlivé vody

Náplň: 1 33% šlehačka, 1 pomazánkové máslo, borůvkový kompot

Ušlehanou šlehačku smícháme s pomazánkovým máslem a opatrně promícháme s borůvkami a můžeme přidat i trošku šťávy z borůvek. Palačinky namažeme, můžeme srolovat nebo přeložit.

 

Borůvkové serebele (ze staročeské kuchyně)

1 balíček těstovin – flíčků, 1 l borůvek, cukr, 1 sladká smetana

Nejprve si v dostatečném množství vody uvaříme flíčky. Pak připravíme omáčku z borůvek, které rozmačkáme s cukrem a teplou sladkou smetanou. Uvařené flíčky přelijeme borůvkovou omáčkou a podáváme.

 

Borůvkový nákyp

250 g borůvek, 200 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 3 vejce, 20 g droždí, 150 ml smetany ke šlehání, med, sůl, máslo a mouka na vymazání formy

Borůvky zbavené lístků důkladně omyjeme a necháme okapat. Vejce ušleháme s vlažným mlékem, přidáme špetku soli, lžičku medu, droždí a vymícháme. Posypeme prosetou moukou, vypracujeme hladké těsto a necháme 15-20 minut ustát. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Posypeme borůvkami a dáme péct do vyhřáté trouby. Asi po 15 minutách nákyp zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce medu, a dopečeme ještě 10 minut dozlatova.

Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Nákupní košík
Nákupní košík je prázdný